ART FORUM

A T E L J E
 
PrijemPortalliGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Jos trikova o PC-u

Ići dole 
AutorPoruka
Radeumetnik
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 212
Godina : 43
Datum upisa : 04.04.2007

PočaljiNaslov: Jos trikova o PC-u   Pon Jun 04, 2007 5:43 pm

#2: Ukoliko zelite da gledate ikone u 16 bitnoj paleti, pomocu REGEDIT-a idite na HKEY_USERS.DEFAULT Control Panel desktop windowsmetrics i uneti novu stavku SHELL ICON BPP i vrednost staviti na 16.

#3: Da bi ubrzali ucitavanje ikona najbolje resenje je kesiranje ikona. Idite na HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Exlorer, dodati vrednost (REG_DWORD) pod imenom MAXCACHEDICONS i dodeliti vrednost koliko ikona zelite da kesirate.

#4: Kako da na najbrzi nacin zatvorite sve programe u Windowsu 98? Pritisnite i drzite CTRL i kliknite na sve otvorene programe u TASKBAR-u i potom kliknite desno dugme i CLOSE.

#5: Zelite da saznate IP adresu bez upotrebe glomaznih i sporih programa? Start/Run/WINIPCFG.exe

#6: Ukoliko hocete da dodate novu stavku pod SEND TO idite u folder Windows/SendTo i napravite link koji god zelite.

#7: Zelite da grebujete sliku iz bilo koje Windows desktop aplikacije? Ne trebaju vam nikakvi programi. Kliknite na tastaturi PRINT SCREEN i slika odlazi u Clipboard. Sa PASTE u vasem omiljenom grafickom programu, imate sliku koju ste zeleli.

#8: Velika kolicina instaliranih fontova zna da uspori rad u mnogim programima. Medjutim, fontove koje ste nabavili ne morate instalirati da bi ste ih koristili. Dovoljno je samo, pre pokretanja aplikacije u kojoj hocete da koristite neinstaliran font, otvorite (startujete) font preko Explorera ili bilo kojeg drugog fajl menadzera.

#9: Zelite da znate koji vam se programi startuju sa Windowsom? Start/Run/MSConfig. Ukoliko vam se neki ucini sumljivim moguce je da je virus (NetBus, BackOrifice)

#10: Da li znate sta je Deskbar? Ja ne znam. Moguce je da ce se nesto takvo pojaviti u Windowsu 2000 posto vec u 98-ici postoje koreni. U svakom slucaju, Deskbar Properties ce te pronaci kada klinkite desnim dugmetom da Taskbar i onda drzeci CTRL kliknuti na Properties.

#11: Skriveni dragulj na CD-u Windows-a 98 je program Check Link Wizard koji ce vam proveriti disk u potrazi za precicama (shortcut) koje nisu validne (shortcut postoji ali ne postoji program).
Check Link Wizard se nalazi u folderu:
ToolsReskitDevelopchklnks.exe

#12: Sigurno ste primetili da kada Explorer "pukne", sve ikone iz System Tray nestanu. Postoji nacin kako izbeci nestanak ikona! Pre nego sto u prozoru "Illegal operation" kliknete na CLOSE, startujte dva-tri nova Explorera. Sada slobodno kliknite na CLOSE. Explorer odlazi - ikone ostaju!

#13: Da li vas zbunjuje brojka 115000 u Connection Properties iako znate da je vas modem 33600 ili 56000? 115000 je u stvari brzina vaseg seriskog porta ali ukoliko zelite da vidite pravu brzinu konekcije, uradite sledece: desno dugme na ikonu za konekciju i Properties, kliknite na Configure pa na Connection tab i potom Advanced. U Extra settings ubacite vrednost "W2" (bez navodnika).

#14: Zaboravili ste Windows password? Idite u Windows folder i obrisite PWL fajl (npr. pera.pwl). Restartujte Windows, koristite podatke koje ste koristili pre i Windows ce vas pitati za nov password.

#15: Ukoliko koristite Internet Explorer 4+, vise nije potrebno da prilikom kucanja web adrese pisete one dosadne delove kao sto su http, www ili com. Ako hocete da otkucate adresu http://www.google.com dovoljno je da samo otkucate "google" (bez navodnika) i pritisnete CTRL+ENTER.

#16: Auto Complete opcija u IE5 je veoma korisna, medjutim da li ste nekada imali potrebu da izbrisete samo pojedine ranije unesene podatke u formularima. U formularu, pre nego sto bilo sta pocnete da kucate klinkite dvaput na mesto za unos i pojavice vam se spisak svega sto ste do sada kucali. Da bi izbrisali one podatke koji vam ne trebaju, predjite preko njih misem i pritisnite DELETE.

#17: U browseru, sa tasterom SPACE skrolujete stranu nadole a sa SHIFT+SPACE nagore.

#18: Zelite da birate koji ce vam se programi startovati iz StartUp-a svaki put kada butujete Windows? Napravite folder npr. Launchers i sve ikone iz StartUp-a prebacite u taj folder pa zatim ceo folder sa svim ikonama prebacite u Startup. Sledeci put kada butujete Windows pojavice se prozor u kome ce te moci da birate sta zelite da startujete.

#19: Hocete da sortirate Start meni? Ne trebaju vam nikakvi programi. Kliknite desnim dugmetom bilo gde u Start/Programs i izaberite ´Sort By Name´.

#20: Interesuje vas koliko je sveza stranica koju ste posetili na webu? U Address Baru otkucajte: javascript:alert(document.lastModified) + ENTER i pojavice se prozor sa datumom kada je stranica poslednji put azurirana.

#21: Znate li da Windows 95/98 pored Taskbar-a ima i Taskmanager koji ce vam prikazati sve aktivne aplikacije u kolonama? Start > Run > TASKMAN.EXE

#22: Posto ikona sama po sebi asocira na program koji startuje, nekada je potpuno nepotrebno da ispod nje pise tekst tj. ime ikone. Ukoliko zelite da napravite bezimenu ikonu, obelezite je, pritisnite F2 i drzeci ALT otkucajte na numerickoj tastaturi "0160" (bez navodnika) sto ce napraviti razmak (SPACE) i na kraju ENTER. Mozda ustedite malo mesta na Desktopu!

#23: Office 2000 je pun novotarija ali neke mogu i da smetaju. Ukoliko vas nervira da u pull-down meniju morate da klinete na More da bi pristupili komandi koja vam je potrebna postupite ovako: izaberite iz menija View > Toolbars > Customize pa klinkite na Options tab i iskljucite ´Menus show recently used commands first´.

#24: Kako da ubrzate pristup folderima koje cesto koristite?
Desno dugme na Start i izaberite Open. Napravite novi folder (desno dugme i New > Folder) i nazovite ga npr. Instant Folder. Ubacite u Instant Folder shortcut-ove za foldere prevlacenjem (Drag&Drop) bilo kog foldera iz Explorera desnim dugmetom i izaberite ´Create Shortcut Here´.

#25: Kako zameniti desno dugme misa ukoliko nemate Win tastaruru? Veoma lako! SHIFT+F10.

#26: Da li ste primetili da vas omiljeni browser nekada ne osvezi stranicu u potpunosti kada kliknete na Refresh? Da bi ste sa 100% sigurnosti znali da je stranica koju gledate najsvezija moguca drzite pritisnuto CTRL pre nego sto klinete na Refresh u IE ili SHIFT u Netscape-u.

#27: Ukoliko vas nerviraju Help asistenti u Office-u (spajalica, Ajnstajn i sl.) mozete ih lako iskljuciti bez cackanja po sistemu. U Exploreru idite na ProgramFiles Microsoft Office Office i preimenujte folder ´Actors´ u npr. ´Dead_Actors´ i problem je resen.

#28: Ukoliko imate puno foldera i shortcut-ova u Start meniju pojavice se strelice posto Windows po default-u Start meni drzi u samo jednoj koloni. Ukoliko zelite da izbegnete nefunkcionalne strelice i pretvorite vas Start meni u vise kolona uradite sledece: Start Run Regedit i idite na HKEY_LOCAL_MACHINE Software Microsoft Windows CurrentVersion explorer. U desnom panelu napravite Text Value sa imenom "StartMenuScrollPrograms" (bez navodnika). Kliknite desnim dugmetom na string koji ste upravo napravili i izaberite Modify i u Value Data otkucajte "false" (bez navodnika). Kliknite OK, ugasite Regedit, pritisnite F5 i to je to.

#29: Kako pristupiti CD-ROM-u u Safe modu u Windowsu 98? Pre nego sto PC pocne da butuje Windows drzite CTRL da bi ste pristupili Start meniju. Izaberite ´Command Prompt Only´ i otkucajte "win /d:m" (bez navodnika) + ENTER.

#30: Kada program "pukne", pritisnite CTRL+ALT+DEL i izaberite program koji pukao da bi ste ga ugasili. Medjutim, Windows programu po defaultu dozvoljava jos 20 sekundi da se sam ugasi. Sto bi ste cekali 20 sekundi kada ste sigurni da je program skroz pukao? Smanjite vreme cekanja! Start Run Regedit i idite na HKEY_LOCAL_MACHINE System CurrentControlSet Control. U desnom panelu pomocu desnog tastera izaberite ´String Value´ i nazovite ga "WaitToKillServiceTimeout" (bez navodnika). Sada cete sa Modify moci na menjate vrednost od 1-20 (sekundi).

#31: Ukoliko se bavite prodajom gotovih PC konfiguracija (ili samo hocete malo da se poigrate sa sistemom) evo jednog zanimljivog trika kako da napravite pravu reklamu vase firme unutar "srca" Windows sistema. Napravite TXT fajl sa imenom OEMINFO.TXT u kojem cete napisati sledece:
[General]
Manufacturer=Ime Firme
Model=Ime kompjutera npr. Azdaja
[Support Information]
Line1=Ime firme
Line2=adresa
Line3=telefon
Line4= bla, bla (Line mozete koristiti kolko hocete)
Napravite logo vase firme u BMP formatu 160x120 piksela u 256 boja i snimite ga kao OEMLOGO.SYS.
Oba fajla (oeminfo.txt i oemlogo.sys) prebacite u folder Windows System. Resetujte masinu i kliknite desnim dugmetom na My Computer i izaberite Properties. Eto vam reklame!

#32: Pogledajte TIPS.TXT u vasem Windows folderu. Naci cete izmedju ostalog i spisak svih precica preko tastature i misa.

#33: Zelite brz pristup sitemskim folderima kao sto su Control Panel, Printers i slicnim? U Exploreru idite na Windows Start Menu i napravite foldere sa sledecim imenima:
Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
DialUp Net.{992CFFA0-F557-101A-88EC-00DD010CCC48}
Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
Recycle Bin.{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}
Klinite na START i ceka vas iznenadjenje!

#34: Imate problema sa 16-bitnim Win 3.1x programima u Windowsu 95/98? Pokusajte da popravite kompatibilnost sa apletom START RUN MKCOMPAT.

#35: Da li ste primetili da se prilikom skrolovanja dokumenta u Wordu 97 preko Scroll bara, sadrzaj ekrana promeni tek kada pustite misa? Ukoliko zelite to da promenite evo recepta:
Start Run Regedit.exe i idite na HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Office 8.0 Word Options i napravite nov string sa imenom "LiveScrolling" (bez navodnika) i dodelite mu vrednost 1 preko opcije Modify.

#36: Zelite da saznate nesto vise o fajlovima koji imaju ekstenziju MID, WAV, DOC ili EXE? Klinkite desnim dugmetom na fajl i izaberite Properties. Tu su podaci o autoru, o verziji i raznim detaljima. MID i WAV fajlove mozete odatle i da poslusate.

#37: Evo jednog saveta za efikasnije surfovanje. Ukoliko dodjete na stranicu sa puno linkova koji vas zanimaju i koje cete verovatno hteti sve da posetite, koristite opciju Open Link in New Window koju dobijate kada desnim dugmetom kliknete na link. Tada vam maticna stranica uvek ostaje u pozadini i lako joj mozete pristupiti, bez nepotrebne upotrebe BACK opcije. Ovaj savet je najvise primenljiv pri upotrebi sajtova za pretrazivanje.

#38: Interesuje vas koji se sve fajlovi nalaze na Microsoftovom FTP serveru ukljucujuci programe, patchove i biblioteke? Skinite listu sa adrese ftp://ftp.microsoft.com/Softlib/index.txt

#39: Verovatno vam se dogodilo da se prozor nekog programa "sakrije" u nevidlji deo vaseg ekrana. Da bi ste ga vratili na svoje mesto, aktivirajte prozor problematicnog programa i pritisnite ALT+SPACE i potom M. Sa kursorskim tasterima pomerajte prozor dok se ne pojavi.

#40: Ubrzajte proces otkucavanja brojeva na vasem modemu.
Pod Extra Settings ubacite "S11=50" (bez navodnika). Pokusajte i sa 40. Sto manji broj - brze zvanje. Razlika se primeti samo ukoliko modem bira brojeve tonski!

#41: Ukoliko vam cesto "puca" veza sa vasim provajderom pokusajte da uradite sledece. Idite na Control Panel Modems Properties Connection i na kraju Advanced i pod Extra settings otkucajte "S10=50" (bez navodnika). Ovo bi trebalo da "ojaca" izdrzljivost modema. Ukoliko imate vise unosa pod Extra Settings razdvojte ih razmakom.

#42: Kada trazite fajlove sa Windows Find (Start Find) obelezite neki fajl od pronadjenih i preko File menija potrazite opciju ´Open Containing Folder´. Ukoliko upotrebite ovu opciju naci cete se u folderu gde je fajl, koji ste trazili, pronadjen!

#43: Auto search opcija u Internet Exploreru je sjajna stvar ali samo za domene .com, .edu, ili .org . Dodajte sami jos neke domene, kao sto su .net ili jos bolje .co.yu tako sto cete sa Regeditom otici na HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Internet Explorer Main UrlTemplate i tamo uneti ono sto vam treba.

#44: Ukoliko necete da vam se automatski startuje CD, drzite SHIFT taster pri ubacivanju CD-a.

#45: Da bi ste brze resetovali masinu (Start Shutdown Restart) drzite SHIFT taster pre nego sto kliknete na OK.

#46: Znate li da na FTP server mozete da se ulogujete pomocu IE ili Netscape-a? U Address baru upisite: "ftp://username@ftpsite.com" ili ako server trazi password:
"ftp://username:password@ftpsite.com"
Username kod vecine FTP servisa je "anonymous"

#47: Kako startovati IE bez ikakvih ikona, tool i status barova?
Start RUN i otkucajte "iexplore -k http://www.domain.com/"

#48: Kako startovati Disk Defragmenter sa sto manje ucitanih programa koji umeju da zasmetaju pri procesu defragmentacije? Na CD-u Windows-a 98 naci cete fajl Defrag.inf u folderu ToolsMtsutil. Klinite desnim dugmetom na fajl i izaberite Install. Kada Reboot-ujete DEFRAG ce se automatski startovati pre bilo koje druge sistemska aplikacije.
Kada hocete da ponovo Defragujete ponovite ovaj trik.

#49: Znate li za program START.EXE? Dok ste u Command Prompt-u sa ucitanim Windows-om, mozete da sa start.exe pokrenete bilo koji windows program. Npr. ako hocete da pogledate TXT fajl napisite: "start.exe imefajla.txt" (bez navodnika) i startovace se Notepad sa ucitanim fajlom!
Za jos opcija otkucajte START /?

#50: Evo par saveta kako da odrzavate vasu registry bazu.
Startujte sistem u DOS-u (bez Windowsa) i otkucajte SCANREG /BACKUP da bi napravili backup. Ukoliko zelite da kompresujete registry otkucajte SCANREG /OPT

#51: Kako da na najlaksu nacin pogledate HTML dokument u browseru koji nije default? U Windows Exploreru idite na View/ Folder Options/ File Type i pronadjite internet shortcut fajl type (HTML). Kliknite na NEW i pod Action otkucajte "View with Netscape" (ili bilo koji drugi koji nije default browser) a pod Application putanju do Netscape-a. Sada kada klinete desnim dugmetom na HTML dokument imate novu opciju.

_________________
Verba volant, scripta manent = Reči prolaze, napisano ostaje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://radeumetnik.editboard.com
 
Jos trikova o PC-u
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
ART FORUM :: FORUMI :: FREE BOX-
Skoči na: