Radeumetnik Admin
Broj poruka : 212 Godina : 49 Datum upisa : 04.04.2007
| Naslov: KOLAZ SLIKA Sre Okt 31, 2007 9:37 pm | |
| --- Tako samo ti umes da me obuzmes u snu, zaposednes i poseces nezno kao ostricom svetla. --- Ako te zajašem ko belu bedeviju da te ne prođem sa sto kamila nocas bela pustinjo. ------- Ne šali se tako samnom ne štipaj me za oči dok posmatram tvoje noge bose - Zar ne držim do dostojanstva reči, pružam velike korake do slobode. - Verujte mi, prijatelje nedam ja nikada u roblje necu niko da vas prodaje, potući ću se do krvi, ako me ubiju, vi muziku dajte, sipajte svima vino, prijatelji moji nazdravite nek puknu sve čaše kad vec okupih sve vas, u taj zao čas. Ako umrem i ne vidim svet bez severnog svetla, pogubljen zbog poslednje minute slobode, nazdravite za planine, neke ljubicaste zore, moje modro more, za deciji let vedrogonje kada sam gonio nečiste sile. - Neka mi je u Preku bolje sve neka je vitko i naočito, preče mi srce no otkrovenje, pa cu sablast kao noć ubiti, nek na nju sad jako udarim da se oslobodim kao taoc, evo ti, moja zlosti, na, znaj zdrepce cu da pustim u kas dok duvas severac u moj glas, i sizma se i u nasoj veri javi. Nekako plah je uspomeni glas, kao da je sva moja minula sreća tamo postala samo srča stakla, a dusa zauvek zaspala u ledu. - Po zasluzi podajte mi kao izdajici uže. - M, cujem sa polja glas odjekuje planinom, i Sopot pecinom, kao da iz ponora, cujem pesmu Teute i sirene sa mora, cujem mirise znoja i sum vesala sa galija, sve u jednom trenu iz velike školjke... - Dokon kao galeb na katarci, dremam. - Svaki je suncev zrak zarobljen i pogubljen modrom i zelenom. - Ne okrecem se sa senama kao da si sela na moje Vito, okreni se silovito, bajkovito, okreni se za jedan ceo krug, naga, malo rasirenih ruku, budi mi svet koji se okrece okreni se jos jednom samnom u vecnosti.
Želio sam je, kao smrt, kada se obukla u prozirno, crno. - Čuvaj se ti moja zmijo gledam te netremice, gledam te opasnice, ako mi klizneš, da se ne zavučeš ispod njenog praga. - Idem sazvezdju Oriona gde su mlade zvezde gde se voze večita kola. Nedam se, da te zauvek ne trazim u pustoši neba, i kao meteor ne sagorim. Ja se ne mogu predati ni prebrojati sve zvezde. Ako je koja zvezda utekla ili se zagubila u beskraju, mozda je samo pala u svet gde su paljene prve vatre. - Da li si ti mala kresnica u ruci, iz pesme kojoj neznam ime, njena prva rec, ili je to tajna, necete mi pevati, više o njoj, vi, moji pevači, crni labudovi. - Kada se razdani, nema te vise, vise si meni bela golubica, poletela sa nepca, odlepila sva krila leptira, jezik mi salomila, zube odbila, oci oslepela, ruke mi svezala, pa me zatvorila srecnog u celiju. - U ognju se svukla. Dala mi se na zemljanom podu i postala najlepsa boja. - Spustiće me jednom u plavi grob kao saku pepela. - Uzalud trčim u ovoj trci sa njom ko gazela. - Oslepecu te, nocne tmine. - Pevam i pevaću, dok to imam, poživeću. - Zbog tebe i mene, sam Novak za borbu uvek spreman, kao Prvak, izbora drugog nemam.
ISPOVED - Kao da gledam u sunce, prečasni oče i vidim tamo u daljini zvonike, moje bele crkve. - Oseti irise pored puta gde su mi porasle jabuke, evo i mene, necu da se krijem u travi, iza oblaka, ispod kamena. - Tako kuca samo njen zid... ...Kucanjem i zid progovori? - Kopam li već za jos jedan metar u dubinu duse da se pojavis kao reka i potečeš u more. Otkriću svima gde je moja Delta. - Nisam za života video toliko palih cvetova, kao palih zvezda. - Nikome niste kao meni i njoj na gubilištu krojili košulju. - Tek, Svučeni, ženik i nevesta - U bok besno udaram kao val i ljuljam brod - Ja to, sestro ne govorim kao trbuhozborac, lelekač, ili ojkač. - neka sam i tebi postao kost, osnivač, i semenik. - SVIRAJ
Sviram ti sviram kao decja trubica. - Ja sam meta, ili sam, Ja nišan sebi samilosan ? - Imaš li vode sa Šoburka za moju poslednju želju. - Sta cu reci? Nepozvan i kriv. Zakasnio sam na njen voz. - Zgazio bih sebi tako jako na žulj - Doslo je do zavere, zamislite, napili se, bez mene. - Svako šuntavo kopile, se zakune da mi zivot uzme. - Skripe mi stare kosti Kao da keserom, vadim krivu čiviju. - Au, zivot me nekad zaboli kao da mu rukama vadim zub. a glava, kao da sam sve misli lomio kao orahe. - Ukresao bi poslednju vatru sebi u oko. - Nije mi za verovati, al ajd, nedam se djavlu, nekog obuzme, neko mu se preda, a neko sa njim i korak slozi. - Negde oko ponoci, zagrlim te ko svetlo da me ne napustis. Ko si ti. Ko sam ja. Zar si ti veceras kao nekada dosla Da li se to jos secam tvoje bezimene, lepote. - Ubijas me ko nevera, aram je bilo, Aramija, zapali me, izgori me. - Neka te, budi tu, pile moje, maleno a ja neka sagorim kao stari grm. Ah, da mogu znati, Gurbetka dal si, ili Srpkinja sto me je ljubila nekad, volela ko Vlajna mila, i previla mi srce ko Vojvodjanka vila. Ako si ti Slovakinja a nisi prosjakinja da mi je znati ko si ? Nocas si slatka. Lepa si i glatka, kao moja plava Vlatka Da mi je znati zasto si ti za mene uvek tako mlada pa da se utopim za tobom sada. - Kao da i zemlji pripadam, neverujes mi da bih u zemlju ziv zbog tebe. - Ah, da mogu da naberem zvezde, samo da mogu, al ne mogu. - Places li srce, iskreno, placi, prepukni, a ti zoro gde si ti za mesecom posla. - Noc ce i nas dvoje kao gurbete da ogaravi. - Zna li mladost gde zalazi kao svi ovi dani. - Kao da sam poceo da merim vreme podjednako sa oba oka i stojim na vetru. Kao da nema te sile andjela da mi jedan dan povrate mladost, ni jednu noc da je opozove. - Zavede me i tvoja bela haljina...
| |
|